تشک یکی از وسایل مهم در سرویس خواب است که تاثیر زیادی در تامین آرامش و راحتی ما در هنگام خواب دارد. از آنجایی‌که ما هر روز از این وسیله و به مدت طولانی استفاده می‌کنیم، شست‌ و شوی آن جزو ضروریات است. شستن و تمیز کردن تشک کار راحتی نیست. شما برای شست‌ و شوی آن باید مراحلی را بگذرانید. این مراحل در اینجا و در قالب یک راهنمای شست و شوی تشک بیان خواهد شد.

راهنمای شست و شوی تشک

دلایل ضرورت شست و شوی دوره ای تشک

در طول شب وقتی در حال خواب و استراحت روی تشک خود هستید، سلول های مرده پوست و موی‌ سرتان روی تشک یا لحاف می‌ریزند.

این مسئله باعث تیرگی یا کثیف شدن رویه تشک و سایر لوازم خواب شما می‌شود. آبریزش دهان و بینی، تماس پوست صورت و مالیدن کرم صورت به تشک، خیس کردن تشک به دلیل بی‌اختیاری ادرار کودک و … عوامل دیگر در کثیف شدن تشک هستند.

از این رو، روتختی، ملحفه و تشک به مرور تغییر رنگ داده یا لک می‌شوند و نیاز به شست‌وشو و تمیز کردن پیدا می‌کنند.

بهترین زمان برای شست و شوی تشک

استفاده مداوم تشک و تخت خواب در طول شبانه روز باعث می‌شود تا این وسایل زود به زود کثیف شوند. تماس مستقیم بدن با تشک و عواملی مثل عرق بدن، چربی پوست و … باعث آلودگی میکروبی تشک هم می‌شوند.

از این رو بهتر است سالی چند بار برای شست و شوی تشک اقدام کنید. بهترین زمان برای شست و شوی تشک معمولا سالی دو بار و به طور دوره‌ای است. با این حال، اگر شرایط‌تان کمی متفاوت است و میزان آلودگی یا کثیفی تشک شما خیلی زیاد یا خیلی کم است، می‌توانید طول این دور را بیشتر یا کمتر کنید.

کسانی که بچه خردسال دارند یا از حیوانات خانگی مراقبت می‌کنند ممکن است نیاز بیشتری به تمیز کردن زودهنگام وسایل خواب داشته باشند.

شست و شوی پیشرفته تشک با دستگاه های حرفه ای

اگر زمان کافی یا شرایط مناسب برای شست و شو و تمیز کردن وسایل خواب به‌خصوص تشک را ندارید، بهتر است این کار را به افراد متخصص واگذار کنید.

امروزه برای تمیز کردن و شست و شوی تشک از ماشین‌ها و دستگاه‌های حرفه‌ای و پیشرفته استفاده می‌شود. برخی از کارخانه‌های قالیشویی با استفاده از دستگاه‌های شوینده و خشک‌کن حرفه‌ای کار شست‌وشوی تشک را هم انجام می‌دهند.

این دستگاه‌ها کار شست‌وشو را در سریعترین زمان ممکن انجام داده و در وقت و هزینه صرفه جویی می‌کنند.

یکی از مزیت‌های به کار کرفتن دستگاه‌های حرفه‌ای برای شستشوی تشک یا لوازم خواب، از بین رفتن لکه‌ها و باکتری‌ها به راحتی و با مواد شوینده مخصوص است.

شست و شوی تشک در خانه

اگر علاقه ای به سپردن کار شستشوی تشک به بیرون از منزل ندارید، خودتان باید اقدام به تمیز کردن آن در خانه کنید. شست و شوی تشک در خانه با اینکه کار ساده‌ای نیست ولی در طی چند مرحله قابل انجام است. برای شست و شوی کامل تشک در خانه این مراحل را انجام دهید:

  • جدا کردن روتختی و ملحفه
  • تمیز و پاک کردن تشک با جارو برقی
  • شستن تشک
  • پاک کردن لکه ها
  • ضدعفونی و گندزدایی تشک
  • برطرف کردن بوی بد تشک
  • خشک کردن تشک

وقتی برای شست‌وشوی تشک وقت می‌گذارید، سعی کنید سایر لوازم خواب مثل روتختی، ملحفه، روبالشتی یا پتو را هم بشویید. اگر تا انتهای این مقاله با ما همراه شوید، با نحوه انجام هر کدام از این مراحل و مواد لازم برای تمیز کردن تشک به طور کامل آشنا خواهید شد.

شست و شوی تشک در خانه

جدا کردن روتختی و ملحفه

در اولین گام برای تمیز کردن تخت و تشک به سراغ روتختی، ملحفه و روبالشتی ها بروید. بخش زیادی از آلودگی‌ها و کثیفی‌های تشک در این وسایل جذب می‌شود.

پس آنها را از تشک جدا کنید، در ماشین لباسشویی بیندازید و با شوینده قوی، آب گرم و دور تند بشویید. مطمئنا بعد از شستشو رنگ و روی آنها بسیار پاکیزه‌تر و تازه‌تر خواهد شد.

تمیز و پاک کردن تشک با جارو برقی

گام بعدی در تمیز کردن تشک و تخت خواب، تمیز و پاک کردن تشک با جاروبرقی است. تشک‌هایی که دارای برجستگی یا نقش‌هایی روی سطح رویه هستند، شیارهایی برای جای گرفتن گرد و خاک یا شیء اضافی ایجاد می‌کنند.

برخی از این آلودگی‌ها به راحتی و با چشم قابل رویت نیست. پس بهتر است ابتدا با جارو برقی روی تشک و لابه‌لای شیارها و بخش‌های برجسته آن را تمیز و گردگیری کنید.

مزیت این کار این است که از لک شدن تشک در هنگام شستشو جلوگیری می‌کند. چون برخی از اشیاء یا گرد و خاک در تماس با آب و رطوبت باعث ایجاد لک روی تشک می‌شوند.

تمیز کردن تشک با جارو برقی

شستن تشک

مرحله اصلی شستن تشک با آب و ماده شوینده است. شما در این مرحله باید بر اساس نوع تشک و مدل آن روش و لوازم مخصوص را انتخاب کنید. معمولا استفاده از آب گرم کمک زیادی به تمیز کردن تشک می‌کند.

اما این مسئله را هم نباید از یاد ببرید که آب داغ به تشک‌های فنردار آسیب می‌زند و باعث زنگ زدگی فنرها می‌شود.

استفاده از آب داغ یا رطوبت بالا برای شستوشوی تشک‌های معمولی و فمی بلامانع است و به تمیز کردن بهتر آنها هم کمک می‌کند.

اما برای تشک‌های فنردار بهتر است از اسپری کردن آب یا مواد شوینده و با احتیاط عمل کنید. از جمله مواد لازم برای شستن و پاک کردن تشک عبارتند از:

  • اسفنج
  • مسواک یا برس
  • دستمال یا پارچه برای تمیزکاری
  • آب داغ یا ولرم
  • مایع ظرفشویی
  • نمک
  • جوش شیرین
  • روغن اسطوخودوس
  • ماده ضدعفونی کننده(سرکه سفید یا آب اکسیژنه یا هیدروژن پراکسید )
  • آب سرد
  • سشوار

روی تشک ماده شوینده یا ضدعفونی کننده اسپری کنید. با اسفنج، دستمال، مسواک یا برس روی تشک را کاملا تمیز کرده و بشویید. سپس، آب سرد یا ولرم (آب داغ برای تشک های معمولی) را روی تشک اسپری کرده و مایع شوینده را پاک کنید.

با این کار، آلودگی‌های سطحی، غبار و لک و کثیفی‌های تیره رنگ سطحی به راحتی از بین رفته و تشک کاملا تمیز و نونوار می‌شود.

شستن تشک

پاک کردن لکه ها

اگر لک‌های سختی مثل لکه خون، چربی، ادرار بچه و … روی تشک باقی مانده است، به راحتی نمی‌توانید آنها را با ماده شوینده معمولی و اسپری آب داغ از بین ببرید.

برای این کار ابتدا باید جای تمامی لک‌های موجود روی تشک را مشخص کنید. پس یک فنجان جوش شیرین را با چند قطره روغن اسطوخودوس ترکیب کرده و از صافی بگذرانید. این ترکیب را روی تمامی سطح تشک و به طور یکنواخت بریزید و چند ساعت به آن زمان بدهید.

بعد از گذشت چند ساعت، روی تشک را جاوربرقی بکشید تا تمامی لک‌ها هویدا شوند.

حالا به سراغ تک‌تک لک‌های سخت تشک بروید و از محلول لکه‌بر برای از بین بردن آنها استفاده کنید. اگر محلول لکه بر ندارید، با جوش شیرین، آب و نمک یک خمیر لکه بر بسازید.

این ترکیب را به طور مستقیم و با کمک یک دستمال یا اسفنج روی لکه‌ها بمالید.

بعد از گذشت نیم ساعت، جای آنها را با دستمال تمیز و نمدار پاک کنید. اگر هنوز جای لکه‌ای باقی است، این کار را چند بار دیگر تکرار کنید تا وقتی که رنگ لکه از بین رفته یا کاملا کم‌رنگ شود.

پاک کردن لکه ها

ضدعفونی و گندزدایی تشک

از آنجایی که تشک محلی برای تجمع قارچ و باکتری و سایر میکروب‌هاست، باید پس از شستشو آن را کاملا ضدعفونی و گندزدایی کنید.

این کار به سلامت جسمی و تنفس بهتر شما هم کمک می‌کند و باعث می‌شود خواب بهتری هم داشته باشید.

برای ضدعفونی و گندزدایی تشک از محلول ضدعفونی آماده یا سرکه سفید استفاده کنید. این محلول را روی تمامی سطوح تشک اسپری کنید و بعد از مدت کوتاهی آن را با دستمالی مرطوب و تمیز پاک کنید.

برطرف کردن  بوی بد تشک

یکی دیگر از معضلاتی که تشک در درازمدت دچار آن می‌شود، بوی بد و آزاردهنده است.

ترشح عرق بدن روی تشک یا بوی بد پا و جوراب روی تشک و یا سایر عوامل باعث ایجاد بوی بد می‌شوند. برای برطرف کردن بوی بد تشک بهتر است همانند مرحله لکه زدایی از جوش شیرین کمک بگیرید.

باقی ماندن پودر جوش شیرین به مدت دو ساعت روی سطح تشک کمک زیادی به از بین رفتن بوی بد آن می‌شود.

خشک کردن تشک

خشک کردن تشک

آخرین مرحله در تمیز کردن و شستشوی تشک، خشک کردن آن است. شما برای خشک کردن تشک در فضای بسته و داخل خانه می‌توانید از دستمال تمیز، حوله، بخارشو یا سشوار استفاده کنید.

یا اینکه در فصل زمستان، از قرار دادن تشک در هوای گرم اتاق با بخاری یا شوفاژ روشن کمک بگیرید. اگر هم در فصل گرما اقدام به شست و شوی تشک خود می‌کنید، نور آفتاب گزینه بسیار مناسبی برای خشک کردن تشک است.

البته نور آفتاب خاصیت ضدعفونی هم دارد و به پاکیزه‌تر شدن تشک کمک می‌کند.

نکات مهم در شستشوی اصولی تشک

اگر می‌خواهید تشک خود را به راحتی و بدون دغدغه تمیز کنید بدون اینکه آسیبی به آن برسانید، بهتر است به یک سری نکات مهم دقت کنید. این نکات راجع به موادی مورد استفاده برای شستن و تمیز کردن و همچنین روش‌های شستشو است. برخی از این نکات عبارتند از:

  • روی تشک به هیچ وجه آب نگیرید یا به طور مستقیم آب با حجم زیاد نریزید؛
  • مایع شوینده یا ضدعفونی کننده را به طور مستقیم و با حجم زیاد روی سطح تشک نریزید؛
  • هیچ گاه تشک را زیر آب قرار ندهید چون دچار پوسیدگی و خرابی و همچنین زنگ زدگی فنرها می‌شود؛
  • در هنگام استفاده از محلول های ضدعفونی حتما از دستکش استفاده کنید؛
  • در به کار بردن مقدار محلو های قوی ضدعفونی کننده برای تشک افراد بیمار یا کودکان و سالمندان احتیاط کنید؛
  • تا وقتی که تشک به طور کامل خشک نشده، روتختی یا سایر وسایل خواب را روی آن قرار ندهید.

رعایت این نکات تا حد زیادی به شما کمک می‌کند تا بدون مشکلی تشک خود را تمیز کنید.

جلوگیری از کثیف شدن زودهنگام تشک

تمیز کردن و شستن مرتب و دوره‌ای تشک ضروری و لازم است. با این حال، شما می توانید با رعایت یک سری مسائل از کثیف شدن زودهنگام تشک جلوگیری کنید تا تعداد دفعات شستشوی آن کمتر شود.

برای این کار بهتر است همیشه از روتختی و ملحفه استفاده کنید. روی تخت خواب خود غذا میل نکنید.

به محض ریختن چیزی روی تشک و لک شدن آن، اقدام به تمیز کردن و از بین بردن لکه کنید. شستشوی تشک را به تعویق نیندازید. از تشک اصل و غیرتقلبی برای تخت خواب خود استفاده کنید. در هنگام خرید سرویس خواب چوبی دقت کنید که تشکی متناسب با تخت خود را انتخاب کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *